Marka Tanımı:
“Marka, bir satıcının malını veya hizmetini diğer satıcılarınkilerden farklı olarak tanımlayan bir ad, terim, tasarım, sembol veya başka herhangi bir özelliktir”
Bir markayı, bir şirketin belirli ürünleri, hizmetleri ve faaliyetleri hakkında düşünürken, hem pratik (örneğin, “ayakkabı hafiftir”) hem de duygusal (ör. “Ayakkabı”) düşündükleri fikir veya imaj olarak kabul edebilirsiniz. Dolayısıyla bir markayı oluşturan sadece fiziksel özellikler değil, aynı zamanda tüketicilerin şirkete veya ürününe karşı geliştirdiği duygulardır. Fiziksel ve duygusal ipuçlarının bu kombinasyonu isme, logoya, görsel kimliğe ve hatta iletilen mesaja maruz kaldığında tetiklenir.
Bir ürün, bir pazardaki diğer oyuncular tarafından kolayca kopyalanabilir, ancak bir marka her zaman benzersiz olacaktır. Örneğin Pepsi ve Coca-Cola’nın tadı çok benzer, ancak bazı nedenlerden dolayı bazı insanlar Coca-Cola’ya, diğerleri Pepsi’ye daha bağlı hissediyor.
“Markalaşma, ürün ve hizmetleri bir markanın gücü ile donatmaktır”
Markalaşma, tüketicinin zihninde bir marka yaratarak ve şekillendirerek belirli bir organizasyon, şirket, ürün veya hizmetlere anlam verme sürecidir. Organizasyonlar tarafından, insanların markalarını hızlı bir şekilde tanımalarına ve deneyimlemelerine yardımcı olmak ve bu markanın ne olduğunu ve ne olmadığını netleştirerek kendi ürünlerini rakiplerinin ürünleri yerine seçmeleri için bir neden vermek üzere tasarlanmış bir stratejidir.
Amaç, markanın vaat ettikleriyle her zaman uyumlu bir ürün sunarak sadık müşterileri ve diğer paydaşları çekmek ve elde tutmaktır.
Kimi etkiler?
- Tüketiciler: Yukarıda tartışıldığı gibi, bir marka, tüketicilere farklı şirketlerden aynı ürün hakkında kararsız hissettiklerinde karar verme kısayolu sağlar.
- Çalışanlar / hissedarlar / üçüncü şahıslar: Tüketicilerin benzer ürünleri ayırt etmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, başarılı markalama stratejileri de bir şirketin itibarına katkıda bulunuyor. Bu varlık, tüketicilerden çalışanlara, yatırımcılara, hissedarlara, sağlayıcılara ve distribütörlere kadar bir dizi insanı etkileyebilir. Örnek olarak, bir markayı sevmiyorsanız veya ona bağlı hissetmiyorsanız, muhtemelen onun için çalışmak istemezsiniz. Bununla birlikte, markanın sizi anladığını ve size ilham veren ürünler sunduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen onun için çalışmayı ve dünyasının bir parçası olmayı arzu edersiniz.
Nasıl yapılabilir?
- Marka tanımı: amaç, değerler, vaat
- Marka konumlandırma beyanı
- Marka kimliği: isim, ses tonu, görsel kimlik tasarımı (logo tasarımı, renk paleti, tipografiler … dahil)
- Reklamcılık ve iletişim: TV, radyo, dergiler, açık hava reklamları, web sitesi, mobil uygulamalar…
- Sponsorluk ve ortaklıklar
- Ürün ve ambalaj tasarımı
- Mağaza içi deneyim
- Çalışma alanı deneyimi ve yönetim tarzı
- Müşteri servisi
- Fiyatlandırma stratejisi
Örnek verecek olursak Ambalaj tasarımı , mağazada meşgul tüketicilerin dikkatini çekecek sessiz satış elemanıdır. Tüketicileri ürünün özellikleri hakkında bilgilendirir ve markayı raftaki rekabetten görsel olarak farklılaştırır. Ambalaj sadece tasarımdan ibaret değildir. Seçilen materyallerin markalar üzerinde de etkisi olabilir.